TEXTIELTECHNIEKEN PLOOIBAND & RIMPELBAND

PLOOIBAND & RIMPELBAND

Plooiband is in verschillende kleuren verkrijgbaar, met of zonder koord. De plooiband zonder koord wordt gebruikt om plooien te maken met een duplohaak. Voor de plooiband met koord, gebruiken we een schelp haak. De koordjes in de band kunnen verschillende soorten plooien maken afhankelijk van hoe de touwtjes zich in de band bevinden zoals dubbele plooi, drie plooien of rimpelen.

De benodigde plooiband:
Je naait de plooiband strak op de bovenkant van het gordijn, je hebt dus plooiband nodig als de totale breedte van het gordijn. Indien er banen aan elkaar gestikt zijn meet je ook de totale breedte van de stof. Voor de haken kun je ongeveer 10 haken per baan nemen, op deze manier maak je 10 plooien. Bij kamerhoogte stof is het om de 10 cm een haak.

Insteken van duplohaken: steek een pootje in het eerste lusje van de plooiband, Het 2 de pootje steek je een eindje verder in het laatste lusje van de plooiband, draai de haak om. Herhaal dit tot heel de breedte van het gordijn geplooid is.

Voor plooiband met koord, maak je de plooiband op het gordijn en door aan de touwtjes te trekken komen er fronsen of plooien. Verdeel de schelphaak over het gordijn ongeveer om de 10 cm.


De volgende producten zie je in de video:
- Rimpel- en plooiband:
https://decoration-for-interior.com/raamdecoratie/...
- Haken:
https://decoration-for-interior.com/Raamdecoratie/...